<ν΄αντιγράψεις ένα συγγραφέα είναι κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ν΄αντιγράψεις πολλούς ειναι έρευνα. >>

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Λάχανο





Λάχανο για το άσθμα, τη βραχνάδα, τη βρογχίτιδα.  Άλλα ονόματα: Κράμβη. Επιστημονική ονομασία: Brassica oleracea: Δεν υπάρχει αρρώστια για την οποία να μη χρησιμοποιήθηκε σαν φάρ­μακο το Λάχανο από την πρακτική Ιατρική. Και μόνο όσοι υποφέρουν από το συκώτι τους πρέπει να τ’ αποφεύγουν, για το Αρσενικό που περιέχει. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι δεν χρησιμοποιούσαν το Λάχανο σαν τροφή αλλά μόνο σαν φάρμακο γιά ένα πλήθος αρρώστιες. Έτσι ο Έλληνας γιατρός Χρύσιππος αφιέρωσε τη δουλειά του ειδικά στο Λάχανο, ο Πυθαγόρης αναφέρει τις μαλακτικές ιδιότητες των καταπλασμάτων με Λάχανο. Ο Κάτων θεωρούσε το Λάχανο αντίκαρκινικό και θεραπευτικό για πληγές, έλκη, αποστήματα και  άλλα και για την αϋπνία και τη μελαγχολία. Έλεγε μάλιστα ότι οι Ρωμαίοι έζησαν για χρόνια χωρίς γιατρούς, βασισμέ­νοι στα Λάχανα, που τα ονόμαζαν «ίο φάρμακο τον φτωχού»
Χρήσιμα μέρη: Τα φύλλα και το ζουμί τους
Πού το βρίσκουμε: Σ’ όλη την Ελλάδα, το μόνο εύκολο είναι να βρεις Λάχανα, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο. Tους άλλους μήνες δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε γιατί δεν διατη­ρούνται φρέσκα.
Δραστικές ουσίες: βιταμίνες A. C, Φολικό οξύ, Φώοφορο, Ιώδιο, θειο, Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο και ίχνη Αρσενικού που τονώ­νουν το δέρμα.
Ιδιότητες – Ενδείξεις: Το Λάχανο χρησιμοποιείται σαν φάρμακο και σαν θεραπευτική τροφή ωμό, βρασμένο (ή μόνο το ζουμί του) οε πολλές αρρώ­στιες. Οι πιο γνωστές πρακτικές συνταγές είναι:
* Όποιος υποφέρει από άσθμα μπορεί να τοποθετεί στο λαιμό του φύλλα Λάχανου που έχει ζεστάνει στο φούρνο ή βουτώντας τα σε βραστό νερό (όχι βρασμένα).
* Οι ψάλτες και οι τραγου­διστές που βράχνιασαν μπορούν να διώξουν τη βραχνάδα αν φάνε βρασμένο Λάχανο (μόλις βράσει, όχι χθεσινό…) και χρη­σιμοποιήσουν ένα-δυο φύλλα του σαν κατάπλασμα στο λαιμό. Αν βγάλουμε ζουμί Λάχανου (με αποχυμωτή) και το ζεστά­νουμε μαζί με λίγο μέλι πίνουμε 6 ως 8 κουταλιές τη μέρα για τη φωνή και για να μην πονάνε οι αμυγδαλές.
* Τα Φύλλα του θεωρούνται φάρμακο για τους ρευματισμούς την ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) και τις ισχιαλγίες. Ζεσταίνουμε 1-2 φύλλα στο φούρνο ή σιδερώνοντάς τα και τα δένουμε μ ένα επίδεσμο στις κλειδώσεις που πονάνε. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και μ ενα τραύμα, που έχει πύο.
* Το ζουμί του βρασμένου Λάχανου είναι φάρμακο για το βήχα, τη βρογχίτιδα.
* Το Λάχανο είναι από τα πιο δυνατά φάρμακα κατά της νευρικής διαταραχής και κατά της αϋπνίας Όσοι υποφέρουν από άγχος, όσοι πρόκειται να δώσουν εξετάσεις, όσοι πάσχουν από κατάθλιψη (μελαγχολία), οι νευρασθενικοί, όσοι πάσχουν από χρόνια κούραση θα ωφεληθούν ιδιαίτερα τρώγοντας άφθονο ωμό και βραστό Λάχανο και πίνοντας μεγάλες ποσότη­τες χυμού (που μπορούν να βγάζουν με τον αποχυμωτή).
* Στα εγκαύματα οι πρακτικοί βάζουν ωμά λαχανόφυλλα, που τ’ αλλάζουν κάθε 3-4 ώρες. Ξεπλένουν την πληγή με ζουμί από κοπανισμένα λαχανόφυλλα.
* Σαν κομπρέσα όχι μόνο θεραπεύει σοβαρές πληγές και έλκη αλλά είναι και άριστο φάρμακο για τα τσιμπήματα της μέλισ­σας, της σφήκας και της αράχνης.
* Οι διαβητικοί και όσοι υποφέρουν από αϋπνίες ή έλκος του στομαχιού ωφελούνται πολύ πίνοντας ζουμί από λαχανόφυλλα (μπορούμε να το βγάλουμε εύκολα μ έναν αποχυμωτή). Πρέπει να πίνουν από μια κουταλιά πριν το φαγητό, τρεις φορές τη μέρα.
* Για να ξεπρηστούν οι πρησμένοι αδένες χρησιμοποιούνται καταπλάσματα από λαχανόφυλλα.
* Οι γυναίκες που έχουν καθυστέρηση στην περίοδο (όχι από εγκυμοσύνη) μπορούν να πίνουν για 2-3 μέρες, από δυο ποτη­ράκια τη μέρα. ζουμί από βρασμένο Λάχανο με γλυκό κρασί (2 μέρη ζουμί με 1 μέρος κρασί).



* Όταν τρώμε άφθονο Λάχανο ωμό και βρασμένο καθαρίζει το αίμα και τα νεφρά μας. ,
* Αν φάει ένας μεθυσμένος αρκετό ωμό Λάχανο ξεμεθά.
* Αν φάει κάποιος δηλητηριώδη μανιτάρια πρέπει να πιει αρκετό λαχανόζουμο για να γλιτώσει (3 ποτήρια τη μέρα για 2-3 μέρες).
* Το ζουμί από βρασμένα Λάχανα είναι διουρητικό.
* Οι γιατροί του Σαλέρνο λένε ότι ο χυμός του Λάχανου είναι υπακτικός και οι ιστοί του υτυπτικοί. Κι ακόμη ότι όσοι το τρώνε δεν υποφέρουν από δυσκοιλιότητα .
* Παλιά βάζανε στα παιδιά που πάθαιναν ιλαρά, χλιαρά καταπλάσματα από βρασμένα λαχανόφυλλα για να τραβάνε τη φλό­γωση. Το ίδιο και σ’ όσους πάθαιναν ευλογιά, για να γίνουν ελαφρότερα τα σημάδια.
* Για μια ανοιξιάτικη αποτοξινωτική δίαιτα 7 ημερών, βράστε κάθε μέρα δυο φρέσκα φύλλα σε ένα λίτρο νερό και πιείτε το σε 4-5 δόσεις, για να καθαρίσει το αίμα.
* Ακόμη το Λάχανο χρησιμοποιείται  στις αιμορροΐδες (με επιθέ­ματα ψημένα αλειμμένα με λάδι και ζουμί).
* Στην ποδά­γρα (με ποδόλουτρα).
* Στην ψωρίαση (με καταπλασματα).
* Στη μητρίτιδα (με καταπλάσματα στα νεφρά και χαμηλά στην κοιλία).
* Σαν διουρητικό και αποτοξίνωτικό (πίνουμε το χυμό του).
* Τέλος θεωρείται άριστο αντισκορβουτικό.