<ν΄αντιγράψεις ένα συγγραφέα είναι κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ν΄αντιγράψεις πολλούς ειναι έρευνα. >>

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Αλόη

ALOE VERA Γνωστή και ως «φυτό της αθανασίας» αλλά και ως ιαματικό φυτό, αγαπημένη της Ιατρικής και της κοσμετολογίας, η αλόη είναι στην πραγματικότητα το θαυματουργό φυσικό συστατικό για άψογο δέρμα.

Με ενυδατικές, ρυθμιστικές, καθαριστικές και θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλη για κάθε τύπο επιδερμίδας, είναι το φυτό που διαθέτει το μακρύτερο ίσως κατάλογο χρήσης στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία. .

Ευδοκιμεί στα θερμά και ξηρά κλίματα, θεωρείται από πολλούς κάκτος, αλλά στην πραγματικότητα, είναι μέλος της οικογένειας των κρίνων.

Μένει υγρό όπου άλλα φυτά μαραίνονται και πεθαίνουν, κλείνοντας τους πόρους του για να αποτρέψει την απώλεια υγρασίας.

Αν και είναι τροπικό φυτό, η ρίζα της μπορεί να επιζήσει σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες και αέρα, εφ' όσον δεν παγώνει το έδαφος τη ρίζα.

Το φυτό είναι κατά 96% νερό.

Το υπόλοιπο αποτελείται από ενεργά συστατικά περιέχοντας βασικά έλαια, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα και γλυκοπρωτεϊνες. Υπάρχουν πάνω από 250 ποικιλίες της Αλόης αλλά το φυτό Αλόη Barbadensis Miller έχει μια θρυλική ιατρική φήμη, που χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια: η Αλόη Βέρα.

Το Βέρα που σημαίνει αληθινό στα λατινικά, προστέθηκε στην ονομασία αυτού του ιδιαίτερου δείγματος προκειμένου να διακριθεί η πρωτοκαθεδρία της μεταξύ των φυτών Αλόης, που ήταν εξαιρετικά χρήσιμα στην ανθρωπότητα, λόγο των ιατρικών ιδιοτήτων που παρουσιάζουν.

Τις θεραπευτικές ιδιότητες του χυμού Αλόης που είναι μίγμα κιτρινωπού υγρού και διαφανούς παχύρρευστου ζελατινώδους υπόπικρου στη γεύση υγρού, τις βλέπει κανείς αμέσως μόλις κόψει ένα φύλλο Αλόης από τον τρόπο που το υγρό επουλώνει το ίδιο το φυτό στο σημείο κοπής.
Η πρώτη σχετική αναφορά στη Δυτική Ιατρική είναι η εργασία του Ιπποκράτη (460π.Χ. - 375 π.Χ.) του πατέρα της Ιατρικής, ο οποίος περιγράφει τις θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης σε πολλούς τόμους και μιλάει για ανακούφιση από στομαχικούς πόνους και δυσεντερία.

Στην ελληνική φαρμακολογία, το φυτό αναφέρθηκε αρχικά από τον Κέλσιο (25 π.Χ. - 50 μ.Χ.) τον πατέρα της Ρωμαϊκής Ιατρικής, που τα σχόλια του περιορίστηκαν στη δύναμη του ως καθαρτικό.
Για πάνω από 3.500 χρόνια, οι ιστορίες για το φυτό της θεραπευτικής Αλόης Βέρα έχουν παραδοθεί μέσω των αιώνων από στόμα σε στόμα.

Από την αναφορά της Βίβλου στην απομάκρυνση του Χριστού από το σταυρό και του τυλίγματος του σώματος του με Αλόη και μύρο (Ιωάννης 19:39) βρίσκουμε την Αλόη μυστηριωδώς σε κάθε φάση της ιστορίας με πολλές καταθέσεις στις μεγάλες ιατρικές τιμές της.
Η πιο τεκμηριωμένη χρήση Αλόης προέρχεται από τους αρχαίους Αιγυπτίους αλλά αυξήθηκε επίσης και χρησιμοποιήθηκε από το Βασιλιά Σολόμωντα, ο οποίος ειπώθηκε ότι την είχε εκτιμήσει ιδιαίτερα.

Η Αλόη Η αλόη είναι ένα από τα φυτά που διαθέτουν πολλές ιδιότητες, οι οποίες επιδρούν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία του.
Οι ερευνητές συνιστούν ανεπιφύλακτα το χυμό της... Η αλόη, με τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, τον ψευδάργυρο, τις βιταμίνες Α, C και Ε, τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και τα βασικά λιπαρά οξέα που περιέχει, αποτελεί πολύτιμο συμπλήρωμα μιας διατροφής που εγγυάται υγιές και λαμπερό δέρμα.

Η ομορφιά του δέρματος εξαρτάται και από την καλή πέψη!

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα πεπτικά υγρά δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο μόνο το 10% των θρεπτικών ουσιών μπορεί πραγματικά να απορροφηθεί από τη ροή του αίματος.

Ο χυμός της aloe vera είναι πικρός.


Αυτό σημαίνει ότι, όταν δεν προστίθεται κανένα θειικό άλας ή νερό, ο χυμός έχει pΗ από 4,7 έως 5,2 και έτσι τονώνει την έκκριση πεπτικών υγρών επιτρέποντας τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Ο χυμός λέγεται ακόμη ότι καταπραΰνει τους ερεθισμούς του πεπτικού συστήματος, όπως η κολίτιδα, τα έλκη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ο καλύτερος χρόνος για να καταναλωθεί ο χυμός είναι πριν από τα γεύματα.


Κάνει θαύματα :

· Eπιταχύνει την επούλωση, αυξάνει την ελαστικότητα και επιδιορθώνει το κατεστραμμένο δέρμα. ·


Kρατά την υγρασία, καθυστερώντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη γήρανση.

·Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, καταπολεμά τις μολύνσεις, τους μύκητες και το σταφυλόκοκκο.
· Σφίγγει το δέρμα και ισορροπεί το pΗ του λόγω των στυπτικών ιδιοτήτων της.
· Ενυδατώνει με τη μεταφορά επιπλέον μαλακτικών συστατικών στο δέρμα μέχρι και 7 στοιβάδες. · Με τις φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες της μειώνει τον πόνο.
· Ελαχιστοποιεί τα σημάδια και μπορεί να θεραπεύσει τις ουλές που δημιουργήθηκαν ακόμη και πριν από πέντε χρόνια!

Η αλόη βέρα, πλούσια σε βιταμίνες, ένζυμα και ανόργανες ουσίες, μπορεί να χαρακτηριστεί δικαίως το φυτό-φαρμακείο της φύσης.

Γνωστή και ως «φυτό της αθανασίας», αγαπημένη της Ιατρικής και της κοσμετολογίας, η αλόη είναι στην πραγματικότητα το θαυματουργό φυσικό συστατικό για άψογο δέρμα.


Με ενυδατικές, ρυθμιστικές, καθαριστικές και θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλη για κάθε τύπο επιδερμίδας, είναι το φυτό που διαθέτει το μακρύτερο ίσως κατάλογο χρήσης στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.


Αν και η Δύση ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης τα τελευταία χρόνια, είναι ήδη γνωστό ότι το καταπληκτικό αυτό φυτό μπορεί να αντιμετωπίσει πάνω από εξήντα διαφορετικές παθήσεις πολλές από τις οποίες δερματικές ενώ βρίσκεται ακόμη στα ερευνητικά εργαστήρια, με τους ειδικούς να ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες θαυματουργές εφαρμογές της.

Ο χυμός της, αραιωμένος σε νερό ή γάλα, δημιουργεί ένα τονωτικό και δυναμωτικό ποτό. Επίσης, τα συστατικά της δυναμώνουν το ήπαρ, βοηθούν την πέψη, αναζωογονούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ πρόσφατες μελέτες μιλούν και για την ικανότητα αντιμετώπισης μορφών καρκίνου, διαβήτη και ηπατίτιδας.


Η θαυμαστή "ταυτότητα" της ΑλόηςΗ επιστήμη έχει αναγνωρίσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 150 ενεργά συστατικά στην αλόη, ενώ νέες έρευνες διεξάγονται με σκοπό να αποκαλύψουν όλα τα μυστικά της.


Βιταμίνες: Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως Α, Ο και Ε, περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, Β1, Β2, Β3, Β6, ενώ είναι μία από τις ελάχιστες φυτικές πηγές της βιταμίνης Β12.


Μέταλλα: Ασβέστιο, ποτάσιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, νάτριο, κάλιο, χρώμιο, σίδηρο και το αντιοξειδωτικό σελήνιο.


Ενζυμα: Αρκετούς τύπους, μεταξύ των οποίων και τη βραδυκινάση, με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς.


Επίσης, οξειδάση, καταλάση, αμυλάση, κελλουλάση, λιπάση, αλανινάση, φωσφατάση, κρεατινική φωσφοκινάση, υδρογονάση.


Αμινοξέα: Λυσίνη, θρεονίνη, βαλίνη, μεθιονίνη, ισολευκίνη, φαινυλαλανίνη, θρυπτοφάνη, αργινίνη, ασπαραγινικό οξύ, σερίνη, γλουταμινικό οξύ, γλυκίνη, αλανίνη, τυροσίνη, ιστιδίνη, προλίνη, υδροξυπρολίνη, κυστίνη, λευκίνη.


Μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες: Αραβινόζη, γαλακτόζη, γλυκόζη, μαννόζη, ραμνόζη, ξυλόζη, γλουκορονικό οξύ, γαλακτουρονικό οξύ, κυτταρίνη.


Στερόλες: Καμπεστερόλη, λουπεόλη, βήτα - σιτοστερόλη.


Επίσης: Μηλικό Οξύ, λιγνίνη, σαπογενίνη, Β- καροτίνη, χολίνη.