<ν΄αντιγράψεις ένα συγγραφέα είναι κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ν΄αντιγράψεις πολλούς ειναι έρευνα. >>

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Οι μαγικές ιδιότητες της πιπερόριζας


 Θωρακίζει τον οργανισμό και διώχνει τα περιττά κιλά
Πιπερόριζα (τζίντζερ) ένα ωφέλιμο βότανο κατάλληλο για την βαρυστομαχιά, το κρυολόγημα, την χοληστερίνη, την αρθρίτιδα, τον διαβήτη και τις δίαιτες


Η πιπερόριζα χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και στην ιατρική από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι ένα πολύ ευπροσάρμοστο φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές: σε σκόνη, αποξηραμένο, φρέσκο και ως έλαιο ή χυμός.

Είναι μια θαυμάσια πηγή βιταμίνης Α, C, Ε και Β καθώς και μαγνησίου, Κάλιου, φωσφόρου, πυριτίου, σιδήρου, ασβεστίου, νατρίου, ψευδαργύρου και Β-καροτένιου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πιπερόριζα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει απίστευτα οφέλη για την υγεία.

1. Ανακουφίζει από γαστρεντερικές διαταραχές 

Είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για προβλήματα του στομάχου. Τείνει να συσσωρεύεται στην γαστρεντερική οδό και να διευκολύνει το βάρος στην κοιλιά. 

Είναι επίσης μια καλή θεραπεία για το φούσκωμα, τις στομαχικές διαταραχές, τους κολικούς και τη διάρροια. 
Επίσης ανοίγει την όρεξη και προωθεί την καλύτερη αφομοίωση και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών στο αίμα.

2. Θεραπεύει τη ναυτία 

Είναι μια πραγματική ευλογία για σας, αν είστε επιρρεπής στη ναυτία, ιδιαίτερα στη θάλασσα. Είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να θεραπεύσετε την αναγούλα, αφού λίγη σκόνη πιπερόριζας ανακουφίζει από όλα τα συμπτώματα ναυτίας, όπως εμετός, ζάλη και κρύος ιδρώτας. Είναι επίσης σωτήρια για τις μέλλουσες μητέρες στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, αφού εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων, μειώνει τους κινδύνους των εκ γενετής ανωμαλιών και των ανεπιθύμητων παρενεργειών.


Για δυσπεψία – ναυτία: Bοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Aν μετά το φαγητό νιώθετε φούσκωμα, πιείτε ένα τσάι με τζίντζερ. Φτιάξτε το τσάι σας όπως συνήθως και προσθέστε 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ. Tο ίδιο κάντε αν έχετε ναυτία.

3. Μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο 

Είναι ευρέως γνωστή για τις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες της. 

Μάλιστα οι μελέτες δείχνουν ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με τα συνηθισμένα αναλγητικά. Είναι επίσης μεγάλη ανακούφιση για τις κράμπες της περιόδου, τις ημικρανίες, τον πόνο στους μυς, τη πλάτη και τις αρθρώσεις.
Η πιπερόριζα περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες και αιθέρια έλαια, τα οποία σε μελέτες με ζώα διαπιστώθηκε ότι ασκούν αναλγητική και ηρεμιστική δράση. 

Τα τελευταία χρόνια, ερευνητικές ομάδες αποφάσισαν να μάθουν εάν ασκούν την ίδια δράση και στους ανθρώπους, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». 

Στην πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Επιθεώρηση «The Journal of Pain», συμμετείχαν 74 ενήλικοι οι οποίοι έκαναν ασκήσεις που στόχο είχαν να τους προκαλέσουν μυϊκό πόνο και φλεγμονή. 
Επί 11 ημέρες οι εθελοντές, είτε έτρωγαν 2 γραμμάρια πιπερόριζα την ημέρα, είτε μια ανενεργό ουσία. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πιπερόριζα μείωνε κατά περίπου 25% τον πόνο τους, αλλά μόνο μετά το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της πιπερόριζας βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και στην μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την αρθρίτιδα, τους ρευματικούς και μυϊκούς σπασμούς.  

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πιπερόριζας διεγείρουν αποτελεσματικά την κυκλοφορία του αίματος, αποβάλλοντας τις τοξίνες από το σώμα, καθαρίζοντας το έντερο και τα νεφρά, και θρέφοντας το δέρμα.
4. Προλαμβάνει τον καρκίνο 

Η πιπερόριζα είναι εμπλουτισμένη με ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πιπερόριζα μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου και να βοηθήσει στην πρόληψη άλλων τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, του πνεύμονα, του δέρματος, του παγκρέατος και του προστάτη.


Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.
Το Ginger μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τη ναυτία. Λήψη ρίζας Ginger, σε δοσολογία ισοδύναμη με 1000mg σκόνης βοτάνου, μειώνει την τάση για έμετο και προλαμβάνει συμπτώματα όπως ο ίλιγγος, ο κρύος ιδρώτας και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με την αδιαθεσία λόγω μετακινήσεων

5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα 

Η ημερήσια κατανάλωση πιπερόριζας μπορεί να σας προφυλάξει από το κρύο και τη γρίπη κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Αυτό το φυτό είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, χρώμιο και μαγνήσιο, τα οποία διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν το κρύο, την υπερβολική εφίδρωση και τον πυρετός.


Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των πιθανών του δράσεων στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. 
Σε μια παρόμοια μελέτη, μια άλλη ερευνητική ομάδα διερεύνησε τι συμβαίνει μόνο την πρώτη και στη συνέχεια τη δεύτερη ημέρα μετά τη γυμναστική. 

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πιπερόριζα μείωνε κατά περίπου 25% τον πόνο τους, αλλά μόνο μετά το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική. Και πάλι, η πιπερόριζα δεν φάνηκε να επηρεάζει τον πόνο το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική, αλλά την επόμενη ημέρα ο πόνος ήταν λιγότερος, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η πιπερόριζα «μπορεί να αμβλύνει την εξέλιξη του πόνου».

Αλλες μελέτες επιβεβαίωσαν πως η πιπερόριζα δεν ωφελεί κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη γυμναστική, αλλά μπορεί να μειώσει τον πόνο από τη δεύτερη ημέρα και μετά.

Για κράμπες: Σε 100 ml ελαιόλαδο, προσθέστε 1 κουταλιά φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, ανακατέψτε το, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και αφήστε το εκεί για 2 εβδομάδες. Kάθε φορά που έχετε κράμπα, κάντε εντριβές με το λάδι από τζίντζερ, γιατί διεγείρει την περιφερειακή κυκλοφορία του αίματος και απαλύνει τα συμπτώματα.Η λήψη υψηλής δοσολογίας Ginger (πάνω από 10g ημερησίως) μειώνει σημαντικά τη συσσώρευση αιμοπεταλίων (δημιουργία θρόμβων), διότι καταστέλλει τη δημιουργία θρομβοξάνης (1) κατά 37%. Το Ginger μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης (και καταστέλλει τη βιοσύνθεση νέας χοληστερόλης) όταν λαμβάνεται μακροπρόθεσμα (2,3). 
Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι ενώσεις capsaicin (καψαϊκίνη) και shogaol, που περιέχονται στο Ginger, μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

6. Βοηθά να χάσετε βάρος 

Μπορείτε εύκολα να μειώσετε την κατανάλωση τροφίμων σας και να χάσετε μερικά κιλά με την προσθήκη πιπερόριζας στη διατροφή σας. Βοηθάει στο αίσθημα κορεσμού, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες για να αισθάνεστε χορτάτοι. Επίσης είναι χαμηλό σε θερμίδες επιταχύνει τον μεταβολισμό.


Μειώνει τη συσσώρευση λίπους. Μια μελέτη το Σεπτέμβριο του 2011, αξιολόγησε τον αντίκτυπο του τζίντζερ στην απορρόφηση λίπους. Αρουραίοι έλαβαν ημερήσιες δόσεις πιπερόριζας για οκτώ εβδομάδες. Η θεραπεία αυτή διευκόλυνε την πέψη του λίπους και αύξησε τα επίπεδα ενέργειας. Αυτές οι αλλαγές, εμπόδισαν τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα.

Για το κρυολόγημα: Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.  
Οι πολλές εφαρμογές και χρήσεις της πιπερόριζας συμπεριλαμβάνουν την θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας, και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων μαλακώνοντας και απομακρύνοντας τα φλέγματα από τους πνεύμονες.  
Η πιπερόριζα μπορεί επίσης να βοηθήσει την μείωση του πυρετού ζεσταίνοντας το σώμα και αυξάνοντας την εφίδρωση. 
Bάλτε σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, 
1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη φρέσκια ρίζα, 
2-3 σταγόνες λεμόνι και 
1 κουταλάκι μέλι. 
Αφήστε το 3-4 λεπτά, σουρώστε το και πιείτε το. 
Mπορείτε, επίσης, στο τσάι ή στο χαμομήλι σας να προσθέσετε αντί για τριμμένο τζίντζερ, μία μόνο σταγόνα αιθέριο έλαιο τζίντζερ.

Για την ιγμορίτιδα και τη βουλωμένη μύτη:  Bάλτε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, αφήστε το να βράσει και κάντε εισπνοές πάνω από το νερό που κοχλάζει ή βουτήξτε μια γάζα στο ίδιο μείγμα και κάντε κομπρέσες στη μύτη. Aυτό βοηθάει στο να ανοίξουν τα ιγμόρεια και να φύγουν οι εκκρίσεις.

Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση.

Μπορεί να βοηθήσει στο διαβήτηΗ Πιπερόριζα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με βάση το αποτέλεσμα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. 

Ένα συστατικό της ασιατικής ρίζας αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης της γλυκόζης των μυών. 
Με αυτόν τον τρόπο, ο κίνδυνος των επιπλοκών για τα άτομα με διαβήτη μειώνεται.
Η φήμη του τζίντζερ όμως βασίζεται πάνω απ'όλα στις αφροδισιακές του ιδιότητες που οφείλονται στις τζιντζερόλες, οι οποίες αυξάνουν την ποσότητα σπέρματος που παράγεται και βελτιώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
Σύγχρονοι ερευνητές έχουν καταγράψει πολλά από τα οφέλη της πιπερόριζας στην υγεία: σε άρθρο του 2011 στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, αναφέρεται ότι αυτή η εξωτική ρίζα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία καρδιαγγειακών προβλημάτων, πεπτικών διαταραχών, 

Κίνδυνοι και παρενέργειες πιπερόριζας

-Όποιος πάσχει από πέτρα στη χολή θα πρέπει να απέχει από την κατανάλωση της ρίζας, ώστε να αποφευχθεί ο ερεθισμός στη χοληδόχο κύστη.
-Επίσης, για τις εγκυμονούσες συνιστάται να μην καταναλώνουν τη ρίζα,  καθώς  η Πιπερόριζα θα μπορούσε να πυροδοτήσει την έναρξη του τοκετού.

  




Πώς θα το βρείτε στην αγορά

  • Σε ρίζα.
  • Σε σκόνη (μπαχαρικό που προέρχεται από αποξηραμένη πιπερόριζα κατόπιν ειδικής επεξεργασίας).
  • Σε σιρόπι.
  • Σε αιθέριο έλαιο.
  • Σε κάψουλα.
  • Σε βάμμα.
  • Σε τσαι

Tο μπαχαρικό θα το βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ, καθώς και σε μαγαζιά που πωλούν μπαχαρικά. Tη ρίζα θα τη βρείτε σε σουπερμάρκετ και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και βιολογικών προϊόντων. Tο αιθέριο έλαιο, το σιρόπι, τις κάψουλες και το βάμμα θα τα αναζητήσετε σε επιλεγμένα φαρμακεία.
H ρίζα πρέπει να είναι λεία, χωρίς ρυτίδες και σκληρή με ομοιόμορφο χρώμα. Σε περίπτωση που κάποια σημεία είναι μαλακά, ρυτιδιασμένα ή με διαφορετικό χρώμα σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκια.

Συντήρηση : H φρέσκια ρίζα συντηρείται στο ψυγείο για δύο εβδομάδες περίπου. Kατά τη φύλαξη δεν πρέπει να την ξεφλουδίσετε όλη, γιατί θα αλλοιωθεί γρήγορα και θα χαθούν τα θρεπτικά της συστατικά. Φροντίστε να ξεφλουδίζετε κάθε φορά μόνο το σημείο που πρόκειται να καταναλώσετε.

Πως να το καταναλώσετε
H χαρακτηριστική του γεύση νοστιμίζει φαγητά, σάλτσες, γλυκά, ροφήματα και κοκτέιλ ποτών. Mπορείτε να το καταναλώσετε ωμό, αλλά και μαγειρεμένο.