<ν΄αντιγράψεις ένα συγγραφέα είναι κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ν΄αντιγράψεις πολλούς ειναι έρευνα. >>

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

ΓΑΛΙΟ (Galium Aparine)

ΓΑΛΙΟ (Galium Aparine): ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ, ΑΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ! Είναι περισσότερο γνωστό στη χώρα μας ως Κολλιτσίδα ή Καβαλλαριά.
Παραδοσιακά ο λαός χρησιμοποιούσε το βότανο αυτό για περιποίηση πληγών και ελκών καθώς και για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Γάλιο χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού και ως διεγερτικό του λεμφικού συστήματος. Στη πρώτη περίπτωση, το Γάλιο θεωρείται ότι μειώνει την κατακράτηση υγρών και χρησιμοποιείται για την απόπλυση άμμου και λίθων στο ουροποιητικό. Η διουρητική του δράση πιστεύεται ότι είναι σημαντική για τον καθαρισμό ολόκληρου του ουροποιητικού σωλήνα και ως εκ τούτου είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση ενοχλήσεων που προέρχονται από φλεγμονές στο ουροποιητικό. Στη δεύτερη περίπτωση το Γάλιο χρησιμοποιείται ως αντιοξειδωτικό και ως εξαγνιστικό του αίματος. Διεγείροντας το λεμφικό σύστημα η Κολλιτσίδα ανακουφίζει τους πρησμένους λεμφαδένες. Το λεμφικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Έτσι το Γάλιο θεωρείται ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα βοτανα για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως είναι η ψωρίαση, τα εκζεματα, η ακμήκαι η αρθριτιδα - ασθένειες που η θεραπεία τους απαιτεί την αποτοξίνωση του οργανισμο, αλλά και όλων μας ο οργανισμός χρειάζεται αποτοξίνωση,λίγο έως πολύ.
Το Γάλιο, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης, θεωρείται χρήσιμο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτή του τη δράση συμβάλουν ακόμη περισσότερο η βιταμίνη C, η χλωροφύλλη και τα φλανοειδή που περιέχει.
To Γάλιο περιέχει, εκτός των άλλων, κουμαρίνες, ασπερουλοζίδη, τανίνες και κιτρικό οξύ.
H χρήση της Κολλιτσιδας δεν παρουσιάζει παρενέργειες.
Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους