<ν΄αντιγράψεις ένα συγγραφέα είναι κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ν΄αντιγράψεις πολλούς ειναι έρευνα. >>

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

λάπαθο


Το λάπαθο (αρχαία ονομασία "λάπανθον") είναι διετής πόα που ανθίζει από το Μάιο έως τον Απρίλιο και έχει ύψος 20-60 εκατοστά. 
Θεωρείται βότανο με εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες κυρίως για όσους πάσχουν από αιμορροϊδεςαναιμίαδυσεντερίαίκτερο, ή φυματίωση.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κερκετίνη βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. 
Πρόκειται για εδώδιμο λαχανικό και χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα, κυρίως στις χορτόπιτες, και έχει ελαφριά πικρή  ξινή γεύση.


Η Λάπαθα (Rumex acetosa) ονομάζεται και αγριολάπαθο ή λάπατο ή Ρούμεξ ή Σιδερολάπαθα ή Νερολαπάθα. Η ρίζα της λάπαθας έχει την ιδιότητα να απορροφά τον σίδηρο από το χώμα γι αυτό και θεωρείται από τον μεσαίωνα ότι καταπολεμά την αναιμία και πράγματι έρευνες έχουν δείξει ότι ανεβάζει το ποσοστό αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Επίσης περιέχει θείο, φώσφορο, ρουμικίνη και λαπαθικό οξύ. 

Τα φύλλα περιέχουν μεγάλη ποσότητα οξαλικού οξέος. Είναι διουρητικά καθαρίζοντας τον οργανισμό, αντιπυρετικά και τονωτικά. Κατάλληλα για όσους υποφέρουν από αιμορροΐδες βάζοντας επίθεμα από πολτοποιημένα φύλλα, έλκη του στόματος και του λαιμού με αφέψημα για γαργάρα. 

Για να φτιάξουμε αφέψημα βράζουμε ένα κουτάλι της σούπας ρίζες κομμένες και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά σε ένα λίτρο νερό.
 Πίνουμε δύο φορές την ημέρα από ένα φλιτζάνι.
 Με το ίδιο νερό μπορούμε να κάνουμε πλύσεις του κόλπου για λευκόρροια. 
Το αφέψημα φύλλων γίνεται βράζοντας μία χούφτα σε ένα λίτρο νερό για 15 λεπτά. 

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους.