<ν΄αντιγράψεις ένα συγγραφέα είναι κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ν΄αντιγράψεις πολλούς ειναι έρευνα. >>

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

stevia (300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη)


Παρελθόν τα ζαχαρότευτλα, έρχεται η  stevia


Μία νέα γλυκαντική ουσία, που παράγεται από το φυτό στέβια αναμένεται σύντομα να αντικαταστήσει τη ζάχαρη. Το φυτό προέρχεται από την Παραγουάη, και θυμίζει το ζαχαρότευτλο, ωστόσο η καλλιέργειά του αποδεικνύεται πολύ πιο οικονομική και κερδοφόρα για τους αγρότες.
Σε μία προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για εναλλακτικές καλλιέργειες, που απαιτούν ελάχιστο νερό και έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δοκιμαστικές καλλιέργειες της στέβιας, γνωστής ως stevia rebaudiana, σε συνολικά τέσσερα στρέμματα στο Ζαγκλιβέρι, στο χωριό Λίμνη του δήμου Αρέθουσας, στο δημοτικό διαμέρισμα Αρετή του δήμου Βερτίσκου και στην κοινότητα του Λουδία του δήμου Χαλκηδόνας.
 Η εναλλακτική καλλιέργεια ευδοκίμησε σε αυτές τις περιοχές, ικανοποιώντας τους παραγωγούς, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι αντί ζαχαρότευτλων στο μέλλον θα μπορούν να καλλιεργούν τη στέβια, για να παράξουν ζάχαρη.
 Επιπλέον για την ανάπτυξη αυτών των φυτών απαιτούνται μικρές ποσότητες νερού, χαμηλή λίπανση, ενώ η συγκομιδή είναι πολύ εύκολη, έναντι π.χ. του καπνού. Μία πρώτη ενημέρωση των αγροτών για το είδος της εναλλακτικής καλλιέργειας έγινε χθες το πρωί σε αγρό του δήμου Χαλκηδόνας, συγκεκριμένα στο Λουδία, στο πλαίσιο του προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης και υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πέτρο Λόλα. 
300 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΓΛΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ Η stevia rebaudiana καλλιεργείται ήδη στη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Νότια Αμερική, ενώ σε περίπου έναν χρόνο αναμένεται να πάρει την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., για να καλλιεργείται και σε χώρες-μέλη της κοινότητας.
Σύμφωνα με το διευθυντή της διεύθυνσης Υδατικών Πόρων και Εγγείων Βελτιώσεων της νομαρχίας Δημήτρη Λάγκα, τα αποτελέσματα της εναλλακτικής καλλιέργειας της στέβιας ήταν εντυπωσιακά, δεδομένου πως η παραγωγή από τα τέσσερα στρέμματα θα μπορούσε να προωθηθεί στην κατανάλωση. “
Αυτό που ωστόσο έχει σημασία είναι πως η καλλιέργεια των φυτών αποδείχθηκε φτηνή στο κόστος παραγωγής, ήταν λιγότερο υδροβόρα, ενώ δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη λίπανση. 
Αν για παράδειγμα μία συμβατική καλλιέργεια απαιτεί 50 κιλά λίπασμα, η στέβια αποδείχθηκε ότι χρειάζεται μόλις 5 κιλά, δηλαδή μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων στο ένα δέκατο”, υπογράμμισε ο κ. Λάγκας.
 Όσον αφορά τη χρήση της, ο ίδιος εξήγησε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική και μάλιστα σε μικρότερες ποσότητες, αφού βάσει του πειράματος αποδείχθηκε ότι είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, "Αυτό σημαίνει ότι ένα κιλό στέβια αντιστοιχεί με 300 κιλά ζάχαρη", σημείωσε ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας της ΝΑΘ.