<ν΄αντιγράψεις ένα συγγραφέα είναι κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ν΄αντιγράψεις πολλούς ειναι έρευνα. >>

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Το Μύρτιλο (Vaccinium Myrtilus)







Aνήκει στην οικογένεια των μούρων. Περιέχει βιταμίνες Α και C, σίδηρο, βιταμίνη Β. Καροτενοειδή και βιοφλαβονοειδή ανθοκυανιδίνες που προστατεύουν το σώμα από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
  • Προστατεύει τα ζωτικά λιπαρά και την LDLχοληστερόλη από την οξείδωση.
  • Αυξάνει την αντιοξειδωτική ισχύ πολλών θρεπτικών στοιχείων, ειδικά της βιταμίνης C.
  • Βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.


Φάρμακο από την αρχαιότητα, χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων. Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης, ο Πλίνιος.
Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον"
Τα μύρτιλλα τρώγονται ωμά και γίνονται εξαιρετικές μαρμελάδες,σάλτσες παγωτού ή προστίθενται σε διάφορα γλυκά π.χ. κέικ. Με τα φύλλα της αρωματίζονται κρέατα, λουκάνικα, κυνήγι, ψάρια, τυριά, κρασιά,  ξερά σύκα.Μπορούμε να ψήσουμε ψάρι ή κρέας πάνω σε στρώμα απ΄τα φύλλα της μυρτιάς.Το ανθεκτικό της ξύλο χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά της στην καλαθοπλεκτική.
Επίσης στην αρωματοποιία και την παρασκευή καλλυντικών χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο της μυρτιάς.
Έχουν γεύση στυφή, αλλά είναι πλούσια σε αντοξειδωτικά και βιταμίνες. Σε μετρήσεις που έγιναν μεταξύ 40 φρούτων και λαχανικών κατέλαβαν την 1η θέση. Αναφέρεται ότι είναι ευεργετικά για απώλεια μνήμης, ηλικιακές ασθένειες, καρκίνο,κακή χοληστερόλη, υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα.
Λικέρ
-2 ποτήρια νερού μύρτιλλα
-1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
-1 μπουκάλι βότκα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε βάζο για 40 ημέρες,κουνώντας το καθημερινά για να λιώσει η ζάχαρη.Δε χρειάζεται ήλιο,το βάζουμε σ΄ένα ντουλάπι.
Είναι ένα εξαιρετικά χωνευτικό ποτό.
Αυτό το λικέρ το παρασκευάζουν στη Σαρδηνία και την Κορσική,με τη μόνη διαφορά ότι προσθέτουν σιρόπι,όχι απλά ζάχαρη.
Κάποιοι αντί για βότκα χρησιμοποιούν ούζο ή τσίπουρο.
Όταν βρεθείτε φθινόπωρο στο δάσος μη ξεχάσεται να μαζέψετε αυτούς τους μικρούς πολύτιμους καρπούς.Το γνωρίζετε πως στην Ιαπωνία τους πουλάνε αποξηραμένους;