<ν΄αντιγράψεις ένα συγγραφέα είναι κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ν΄αντιγράψεις πολλούς ειναι έρευνα. >>

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

το Δέντρο Θαύμα της Φύσης






Αυτό το Δέντρο Θαύμα της Φύσης Αντιμετωπίζει 

5 Τύπους Καρκίνου, Ρυθμίζει τη Χοληστερόλη 

& Έχει Αμέτρητες Ακόμα Εφαρμογές για την Υγεία Μας

Το δέντρο μορίνγκα (Moringa oleifera), που αποκαλείται και «θαυματουργό δέντρο», φύεται σε περιοχές της Νότιας Ασίας και της Αφρικής και είναι ένα τροπικό φυτό. Οι ιδιότητές του ήταν γνωστές στους αρχαίους πολιτισμούς, όπως τους Αρχαίους Αιγύπτιους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, που έφτασαν σε αυτές τις τροπικές περιοχές. Οι πολιτισμοί αυτοί χρησιμοποιούσαν το φυτό αυτό τουλάχιστον πριν από 4.000 χρόνια για τη θεραπεία ενός ευρέως φάσματος προβλημάτων υγείας. (1)
Πιστεύεται πως, αυτό το θαυματουργό δέντρο μπορεί να θεραπεύσει ή να αποτρέψει την εμφάνιση περίπου 300ων ασθενειών. Τα φύλλα του δέντρου μορίνγκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που ως γνωστόν προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, αντιμετωπίζουν τις φθορές που προκαλούν και προλαμβάνουν παθήσεις που σχετίζονται με αυτές, όπως τον καρκίνο, παθήσεις της καρδιάς και άλλες χρόνιες ασθένειες (2). Πιο συγκεκριμένα, έχει πάνω από 92 θρεπτικά συστατικά και 46 φυσικά αντιοξειδωτικά, καθώς και αντι-φλεγμονώδεις ενώσεις (3).
Τα μικρά φύλλα αυτού του δέντρου είναι αποθήκες θρεπτικών συστατικών διατροφικά υψηλής αξίας, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες Α, Β, C, D, Ε και Κ, σίδηρο και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα αμινοξέα ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη (4).
Αν και οι λοβοί του δέντρου (οι καρποί) έχουν ελαφρώς χαμηλότερη θρεπτική αξία, είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C. Μάλιστα, 100 γραμμάρια από αυτούς περιέχουν το 157% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης βιταμίνης C (5).

Ενώ το δέντρο μορίνγκα δεν ήταν γνωστό στο δυτικό κόσμο, μέχρι πρόσφατα. Οι ερευνητές αρχίζουν να μελετούν και να μαθαίνουν περισσότερα για τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την υγεία μας. Μάλιστα, το National Science Foundation και το National Geographic Society χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν σειρά μελετών πάνω στο φυτό, ενώ επίσης έχει αναγνωριστεί ως το φυτό του έτους 2007 από τα Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (6).Τα φύλλα έχουν γεύση παρόμοια με το ραπανάκι, αλλά η υφή και το σχήμα τους μοιάζει με το σπανάκι, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για σαλάτες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αποξηραμένα ή σε μορφή σκόνης και μπορούν να αναμιχθούν στην τροφή. Οι ανώριμοι τρυφεροί λοβοί του, τρώγονται όπως τα φασολάκια ή τις μπάμιες και τα σπέρματα που περιέχουν, που μοιάζουν με μπιζέλια, μπορούν να καταναλωθούν όπως είναι ή να εξαχθεί από αυτά λάδι. Μάλιστα, κάθε μέρος αυτού του δέντρου είναι βρώσιμο, συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών και των ριζών καθιστώντας αυτό το φυτό μια ανεκτίμητη πηγή υγείας για τον οργανισμό.
Ένας από τους λόγους που το δέντρο αυτό έγινε τόσο δημοφιλές είναι επειδή μεγαλώνει γρήγορα και μπορεί να συγκομισθεί όλο το χρόνο, πράγμα που το καθιστά ιδανικό συμπλήρωμα θρέψης του πληθυσμού σε μέρη όπως το Μαλάουι, η Σενεγάλη και η Ινδία, όπου η επάρκεια των τροφίμων αποτελεί πρόβλημα.
Στο δυτικό κόσμο, το δέντρο μορίνγκα χρησιμοποιείται για τις ισχυρές αντι-μυκητιασικές, αντι-διαβητικές, αντικαρκινικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές του.

1. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του δέντρου μορίνγκα

Ο βασικός αντικαρκινικός παράγοντας του δέντρου μορίνγκα είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, που είναι γνωστό και καλά τεκμηριωμένο πως προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες στον οργανισμό. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών αυτών είναι η βιταμίνη C και το β-καροτένιο, που βρίσκονται στα φύλλα και στους λοβούς του φυτού (7).
Άλλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχει είναι η ζεατίνη, η κερκετόλη (που είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης) (8) και το χλωρογενές οξύ (μια ουσία που βρίσκεται επίσης στον καφέ) που είναι αρκετά γνωστώ πως βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθιστώντας τη ένα θαυμάσιο αντι-διαβητικό και αντι-καρκινικό παράγοντα (9). Περιέχει επίσης καμφερόλη, ένα βασικό φλαβονοειδές που προωθεί την καλή κυτταρική λειτουργία) (10).
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητας του δέντρου μορίνγκα έχουν μελετηθεί εκτενώς. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Food Science and Technology έδειξε ότι η καθημερινή λήψη μόλις 7 γραμμαρίων σκόνης φύλλων μορίνγκα για 3 μήνες μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα (11).
Μια άλλη μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One αποκάλυψε ότι το μορίνγκα δρα ως αντικαρκινικός παράγοντας “μειώνοντας τη κυτταρική κινητικότητα και το σχηματισμό αποικιών σε σειρές καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου και του μαστού”. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μορίνγκα “… μπορεί να είναι ένα πολύτιμο θεραπευτικό εργαλείο για να χρησιμοποιηθεί σαν μέρος μιας θεραπευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση επιθετικών μορφών καρκινωμάτων του μαστού και του παχέος εντέρου” (12).
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Oncology Letters, διευρύνει περαιτέρω το θεραπευτική δυναμική των φύλλων μορίνγκα πάνω στη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού και του δέρματος.
Το μορίνγκα περιέχει επίσης πολλά μη-βασικά αμινοξέα όπως αλανίνη, αργινίνη, ασπαρτικό οξύ, κυστεΐνη, γλυκίνη, ιστιδίνη, σερίνη, προλίνη, τυροσίνη, και γλουταμικό οξύ, τα οποία προάγουν πολυάριθμες θεραπευτικές ενέργειες όπως την επούλωση πληγών, την τόνωση του ανοσοποιητικού, την καταστολή καρκινικών όγκων και την προώθηση της ανάπτυξης των μυικών ιστών.

2. Οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες του δέντρου μορίνγκα

Το δέντρο μορίνγκα είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή. Τα φύλλα, λοβοί και οι σπόροι του περιέχουν ισοθειοκυανικά, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, τα οποία, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν το έλκος του στομάχου.
Το λάδι που παράγεται από τα φύλλα και τους καρπούς αυτού του δέντρου προστατεύει το ήπαρ από τη χρόνια φλεγμονή. Επιπροσθέτως, αυτό το έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει προβλήματα λόγω μυκήτων, την αρθρίτιδα και ακόμη είναι ένα θαυμάσιο ενυδατικό για το δέρμα (13).

3. Ρυθμίζει τη χοληστερόλη

Το μορίνγκα είναι επίσης απ’ τις λίγες τροφές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Ethnopharmacology. Μάλιστα, είναι τόσο αποτελεσματικό (και χωρίς παρενέργειες) που οι ερευνητές το συγκρίνουν με την ουσία σιμβαστατίνη, ένα γνωστό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης (14).
Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν πως “… τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτό το φυτό διαθέτει αντιοξειδωτική, υπολιπιδαιμική και αντιαθηροσκληρωτική δράση με θεραπευτικές δυνατότητες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων”.

4. Άλλα οφέλη για την υγεία από το δέντρο μορίνγκα

Το μορίνγκα είναι μια σημαντική πηγή φυτικών ινών και ως εκ τούτου, είναι κατάλληλο για την απομάκρυνση των αποβλήτων και των τοξινών από το έντερο. Μια πρωτεΐνη στους σπόρους αυτού του φυτού φαίνεται πως συνδέεται με τις ακαθαρσίες του νερού βοηθώντας έτσι στο να καθαρίσει από αυτές. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, οι σπόροι μορίνγκα καθαρίζουν καλύτερα το νερό από πολλά άλλα συμβατικά συνθετικά υλικά που υπάρχουν στην αγορά (15).
Τα φύλλα χρησιμοποιούνται επίσης για την διατήρηση τροφίμων, δεδομένου ότι μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του κρέατος μειώνοντας την οξείδωσή του (16).
Αν θηλάζετε, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Philippine Journal of Pediatrics έδειξε ότι η λήψη 250 mg δισκίων από αποξηραμένα φύλλα μορίνγκα δύο φορές την ημέρα, αυξάνει την παραγωγή γάλακτος κατά το εντυπωσιακό ποσοστό 152-176% σε μόλις 5 ημέρες (17).
Αρκετά ενδιαφέρον είναι πως ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα φύλλα μορίνγκα και οι σπόροι μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αρσενικό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, όπως είναι το ρύζι, φαίνεται να περιέχουν υψηλά επίπεδα αυτού του στοιχείου (18).

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μορίνγκα

Μπορείτε να φάτε τα φύλλα ωμά, μαγειρεμένα ή ακόμα και σαν smootie. Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε τη μορφή σκόνης και να το προσθέσετε στο χυμό, το τσάι, σε κάποιο άλλο ρόφημα ή να το πασπαλίσετε στη σαλάτα και στις σούπες σας. Αυτό είναι καλό ιδιαίτερα γι’ αυτούς που δεν τρώνε αρκετά λαχανικά. Και τέλος, μπορείτε να το αγοράσετε και σε μορφή δισκίων συμπληρώματος.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί.